Streameasy Blog

Veel gestelde vragen

Het livestreamen van evenementen is door het Coronavirus op het moment populairder dan ooit tevoren. Of het nou afgelopen jaar ging om bruiloften, uitvaarten of zakelijke bijeenkomsten, we konden ze allemaal vanuit huis volgen door middel van livestreams.  

Maar wat houdt streaming nou precies in? Hoe wordt een livestream precies tot stand gebracht? En waarom is dat livestreamen nou zo populair aan het worden? In deze blog zetten we de meest gestelde vragen over livestreamen voor u op een rijtje!

Wat is een livestream?

Met een livestream worden er rechtstreeks beelden van een bijeenkomst of event online uitgezonden. Livestreams kunnen ook plaatsvinden op tv of de radio, maar tegenwoordig wordt er veel meer gebruik gemaakt van online livestreams via bijvoorbeeld social media of livestreams platforms. Bij livestreams hoeft u niet eerst het audio- of videobestand te downloaden, een internet netwerk is namelijk al voldoende. Voor de livestream zelf heeft u op de desbetreffende locatie goed werkende camera’s en een microfoon nodig zodat de livebeelden goed ontvangen kunnen worden bij de kijkers. Een livestream biedt de ideale oplossing voor mensen die niet fysiek aanwezig kunnen zijn bij het evenement, maar het toch niet willen missen.

Hoe wordt een livestream tot stand gebracht?

Het organiseren van een livestream bij Streameasy bestaat uit vier stappen. Allereerst moet het evenement worden geregistreerd. Hierbij kan er ook worden gekozen voor verschillende camera’s . Dit kan uitlopen van professionele HDV camera’s tot HD USB camera’s . De tweede stap is het omzetten van de video naar een digitaal formaat. Om de video en audio te kunnen live streamen is het nodig dat deze eerst wordt omgezet naar een geschikt formaat voor internet. Dit wordt gedaan door middel van een encoder. Vervolgens stuurt de encoder het digitale bestand door naar de streaming server, vanaf hier kunnen er namelijk veel meer connecties worden gemaakt. Als laatste stap haalt de player de livestream op van de streaming server en is het helemaal klaar om uitgezonden te worden.

Waarom livestreamen?

Het houden van een livestream wordt nu meer dan ooit gedaan, maar veel mensen vragen zich nog steeds af wat nou precies de voordelen van streaming zijn. Laten we beginnen met een van de grootste redenen waarom livestreams het afgelopen jaar zoveel zijn gebruikt: een evenement online organiseren omdat het niet anders kan door het Coronavirus. Het evenement hoeft niet geannuleerd te worden en er kunnen veel meer mensen uitgenodigd worden om het alsnog online te kunnen bijwonen. Hier komen we meteen op het tweede grote voordeel, namelijk dat er een veel groter bereik gecreëerd kan worden. Doordat er geen restricties vastzitten aan de hoeveelheid personen, kunnen er veel meer mensen (internationaal) bereikt worden. Daarnaast is er nog steeds interactie met het publiek mogelijk ondanks dat u niet face-to-face met ze kan praten. Door middel van de chat en een poll kunt u namelijk nog interacteren met de kijkers.

Hoe werkt een livestream voor de kijkers?

Bij Streameasy is er een overzichtelijk platform ontwikkeld waar de kijkers van de livestream precies kunnen zien waar ze moeten zijn om te kunnen beginnen met streamen. Zo is er een unieke inlogcode waarmee alleen een bepaald aantal kijkers toegang heeft tot de livestream. Daarnaast zijn er ook livestreams die bekeken kunnen worden door mensen over de hele wereld. In dit overzicht ziet het publiek precies welke livestreams er bezig zijn en als het nog even duurt voordat de stream begint, krijgen de kijkers een klok te zien die aftelt naar de ingestelde tijd. Naderhand kan de livestream ook nog gedurende 30 dagen worden teruggekeken.

Welke snelheid heb ik nodig voor een stream?

De upload snelheid van de internetverbinding waar het online evenement plaatsvindt hangt af van de kwaliteit van de livestream. Zo is er altijd een minimale upload snelheid van 250 kbit per seconden nodig bij het uitzenden van de streams. Voor een hogere kwaliteit raden wij 500 kbit/s en bij het uitzenden van HD beelden is een minimaal vereist van 1200 kbit’s. Het ligt er dus heel erg aan welke kwaliteit van beeld er wenselijk is voor de livestream.

Wat kost het uitzenden van een livestream?

De kosten voor het livestreamen van een evenement verschillen per stream. Zo is het voor iedereen anders omdat het op verschillende aspecten wordt gebaseerd. Het ligt aan het aantal gelijktijdige kijkers, de bitrate (in mbit) en het aantal uur van de stream. Op de website van Streameasy kunt u zelf makkelijk berekenen wat een livestream mogelijk zou kunnen gaan kosten. Klik hier om het te berekenen.

Heeft u nog vragen of hulp nodig met het starten van een livestream? Klik dan hier om contact met ons op te nemen!