Streameasy Blog

Livestream Uitvaart? Hoe werkt dat nou eigenlijk?

Het aantal uitvaarten die via een livestream worden uitgezonden, is in snel tempo gegroeid. Natuurlijk komt dat voornamelijk door het feit dat Covid-19 ons daar toe gedwongen heeft. Maar eigenlijk kunnen we ook een aantal voordelen uit deze ontwikkeling halen. Bijvoorbeeld dat een live uitvaart teruggekeken kan worden door nabestaanden die door omstandigheden niet aanwezig konden zijn. En dat familie de uitvaart altijd kan terugkijken wanneer zij willen. Ondanks het ongelukkige feit dat er veel nabestaanden vanwege de beperkte capaciteit niet (fysiek) op de uitvaart mochten zijn, heeft niemand de uitvaart hoeven te missen dankzij de livestreams. Wat wij als Uitvaart Online wel kunnen begrijpen, is dat mensen zich afvragen hoe deze livestreams nou eigenlijk in zijn werk gaan? Livestreams bestaan natuurlijk al even maar nog nooit is er zoveel gelivestreamed als in 2020. Grote kans dat u dus nieuw bent op het gebied van livestreaming en hier weinig tot geen kennis van hebt. Wat natuurlijk niet gek is. Daarom leggen we in deze blog de basics uit van het livestreamen.

Wat is een livestream?

Per definitie is livestreamen ‘’een techniek waarbij een geluidsfragment of video via het internet direct beluisterd of bekeken kan worden, zonder dat men deze eerst moet downloaden. Livestreaming gaat nog een stapje verder: hierbij vindt het materiaal dat geplaatst wordt, ook live plaats’’. Er wordt dus een rechtstreekse uitzending van een gebeurtenis tot stand gebracht. Het enige wat er in principe nodig is om een livestream te beginnen, is een camera en een internetverbinding.

Dit kan gebeuren op social media, waarbij de stream openbaar is, maar ook via een afgeschermde website, zodat de livestreams niet voor iedereen zichtbaar zijn. Ook ons Uitvaart Online platform is afgeschermd. Alleen nabestaanden met een toegangscode naar de livestream kunnen de online uitvaart bekijken.

Wat heb je nodig om een goede livestream te organiseren?

Ten eerste is het belangrijk om het juiste materiaal te regelen. Afhankelijk van het evenement, heb je in het ene geval genoeg aan een mobiel een statief en in het andere geval moet je meer geld uitgeven aan een goede camera en goede microfoon. Volgens de website Digitalcameraworld is de Logitech C922 Pro de beste veelzijdige (en betaalbare) camera voor het livestreamen van evenementen. Ook de Logitech Brio Ultra HD Pro is een goede camera met goede ingebouwde, noise cancelling microfoon. Wel is deze aan de wat duurdere kant. Een derde aanrader is de MEVO Start. De camera heeft een indrukwekkende kwaliteit en qua mogelijkheden zal je niets missen aan deze camera.

Naast het hebben van een goede camera, is het hebben van een goede internetverbinding ook cruciaal. Met een goede camera en slechte internetverbinding schiet je niet veel op. Vooral wanneer je op hoge kwaliteit wilt streamen, moet je in de gaten houden dat jouw internetverbinding goed is. Als dit niet zo is, is de kans erg groot dat het beeld vast gaat lopen of schokkerig wordt. Dan vraag je je natuurlijk af welke snelheid dan genoeg is. Over het algemeen zal je aan minstens 2.2 Mbps genoeg hebben om te livestreamen in hoge kwaliteit. Weet je niet hoe snel jouw internet is? Er zijn online veel tools die dat voor jou testen zoals hier bij Ziggo.

Hoe werkt een uitvaart livestream voor de kijkers?

Wanneer u er voor kiest om via Uitvaart Online uw uitvaart live te streamen, weet u zeker dat u een zeer eenvoudig en toegankelijk platform gebruikt. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken dat er nabestaanden zijn die er niet uit komen, waardoor zij de online uitvaart zouden missen. Het enige wat de nabestaanden als kijkers hoeven te doen is naar een bepaalde link te gaan en vervolgens de toegangscode in te vullen. De livestream komt vanzelf in beeld en tot die tijd staat er een timer in beeld, zodat nabestaanden kunnen zien hoe lang het nog duurt tot de uitvaart livestream begint.

Wat is onze uitvaart livestream service?

Wat wij u als uitvaartcentrum aanbieden is een overzichtelijk livestream platform waarin u heel eenvoudig online uitvaarten kunt aanmaken en instellen. Daarnaast is het ook mogelijk om de livestream standaard 30 dagen terug te kijken en is de online uitvaart downloadbaar voor u als uitvaartcentrum of voor de nabestaanden. Ons online uitvaart platform bevat ook een online condoleanceregister waarin nabestaanden die live meekijken, hun condoleances en steunbetuigingen achter kunnen laten. Uiteraard zorgen wij ervoor dat onze applicatie vlekkeloos geïntegreerd wordt op uw website en bieden wij de ondersteuning waar nodig! Zo kunt u zich meer focussen op de nabestaanden en de ceremonie zelf en bent u ontlast van de zorgen over het online aspect van de live uitvaarten. Geïnteresseerd of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op via deze pagina, dan helpen we u graag verder!