Streameasy Blog

De juiste software om te starten met livestreamen

Het livestreamen van online evenementen is het afgelopen jaar populairder dan ooit geworden. Het kan al heel eenvoudig met je smartphone op Facebook, maar als je het iets professioneler wilt aanpakken zijn er wel een aantal dingen waar je aan moet denken voordat je begint met streamen. Zo heeft het programma Open Broadcaster Software (OBS) verschillende kenmerken waardoor jouw livestream meteen een stuk beter functioneert en mooier oogt voor de kijker. Met deze gratis software kan je heel eenvoudig beginnen met livestreamen op professioneel niveau. Nu denk je misschien als snel dat een gratis programma nooit goed zal gaan werken als een duur softwareprogramma, maar dat is juist niet het geval! In deze blog leggen we je haarfijn uit waarom OBS de perfecte oplossing biedt wanneer je wilt gaan begint met streamen via Streameasy. Door het gebruik van OBS wordt het livestreamen van jouw event via Streameasy een gegarandeerd succes!

Wat is Open Broadcaster Software (OBS)?

Wanneer je wilt gaan beginnen met het livestreamen van online events is het niet alleen belangrijk dat je de juiste appratuur hebt, maar ook dat je beschikt over de juiste software. Met het downloadbare programma OBS kan je verschillende invoer apparaten gebruiken voor je livestream. Voorbeelden hiervan zijn screencaptures of webcams. Jij hebt met OBS als het ware een digitale video mixer. Ook kan je foto’s of videobestanden gebruiken om in je livestream te verwerken. Het softwareprogramma is gratis te downloaden voor diverse platformen zoals Windows, Mac en Linux en is heel eenvoudig in gebruik. Door middel van een paar bijzondere en handige kenmerken zorgt OBS ervoor dat jouw livestreams er professioneel en gelikt uitzien bij de kijkers.

Waarom OBS?

Het gebruiken van OBS tijdens jouw livestream brengt vele voordelen met zich mee. Naast dat de software helemaal gratis is, biedt deze ook super veel mogelijkheden om een professionele livestream te creëren. Daarnaast biedt OBS de mogelijkheid om meer dan één videobron te gebruiken tijdens de stream zelf. De meeste professionele streamers koppelen meerdere camera’s aan de livestream die ze willen uitzenden. Op deze manier kan er tussen de verschillende camera’s geschakeld worden. Video en foto bestanden kunnen ook worden  gebruikt tijdens de livestream. Dit kan bijvoorbeeld toegepast worden in combinatie met bepaalde overlays wanneer mensen aan het woord zijn. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je heel eenvoudig een leader als introfilmpje kan gebruiken voordat de echte livestream begint. Ook kan je bij OBS je geluidsfragmenten binnen je stream in starten en kan je kiezen tussen een donkere of lichte lay-out.

OBS in combinatie met Streameasy

Bij Streameasy kan je op alle mogelijke manieren een livestream broadcasten. Zo kan je bijvoorbeeld een bruiloft livestreamen met simpel een camera en microfoon, maar ook kan je je eigen beeldscherm van je laptop of pc streamen. Wanneer je bijvoorbeeld live instructievideo’s wilt uitzenden, kan je een screencapture livestreamen. Het programma OBS is hier perfect voor! OBS zorgt ervoor dat het visueel aantrekkelijker wordt voor de kijkers en dat je zelf meer controle hebt over het geluid en beeld.

Wil je beginnen met jouw livestreams in een professioneler daglicht te laten zetten? Dan is het downloaden van OBS zeker een aanrader. Door de mogelijkheid om meerdere videobronnen te koppelen tijdens de livestream kan er eenvoudig geschakeld worden tussen de camera’s. Daarnaast kunnen foto’s, video’s en overlays gebruikt worden om de livestream er overzichtelijk uit te laten zien. Al met al zijn er met OBS tal van functies die ervoor zorgen dat jij, in combinatie met Streameasy, meer controle hebt over jouw livestream en het ook voor de kijker een stuk beter te volgen is.